Autumn 2021, early spring 2022 harvests  2021年秋、2022年早春の収穫

Some harvests to share…
Was lucky (no wild boar attack) and happy to reap quite a lot of sweet potatoes.
サツマイモの収穫。幸運でイノシシにやられなかった。

Yes, they were the purple type… sweet and delicious…
紫の種類、甘くてうまかった。

Navel oranges… managed to harvest about 160 of them.
ネーブルオレンジ、160個ぐらいの収穫。

Shared them with many of my neighbors and friends as we could not consume them all…
食べきれないので、ご近所の皆さんと友人たちに配っていた。

Had to harvest all the tomatoes before the cold came in…
寒波来る前、トマトを収穫した。

We consume them as they ripen… this one weighed about 400 grams…
家の中で追熟して食べた。これは400グラムぐらいだった。

Similarly, had to harvest all the chillies before the cold front arrived… pickled them all in vinegar and they are such a treat…
同じく、トウガラシも寒くなる前に全部収穫した。酢漬けしておいた。とても味がいい。

Potatoes… thrilled with the harvest, but still much room for improvement…
ジャガイモもたくさん収穫したが、まだまだ改善する余地あり。

Chesnuts… another bumper harvest… they tasted absolutely lovely just boiled and peeled…
ポロタン栗もいっぱい収穫できた。ただゆでただけで、味は最高。

The one that brought me the most satisfaction was probably the persimmons (all of them, stringent type).
This year, four trees fruited, with one giving us particularly many fruits.
My appetite for persimmons was almost fully fulfilled.
一番満足としたのは、やはり、渋柿の収穫。今回、4本の木が実った。中には1本の木からたくさん実った。

The stringent persimmon needs to ripened fully so as to be sweet and edible.
I freeze them as they ripen, and de-freeze them slowly, one per day, for consumption.
完熟になると、冷凍しておいた。1日に1個を出してしてから食べると本当にうまかった。

About Lrong

Gardening, I adore... Photography, I cherish... Scuba diving, I fancy... Shakuhachi, I relish... and barefoot walking, I revel in...
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